Főoldal » 2011 Március 2 » A macskák és az édesség
12:50:22 A macskák és az édesség |
Aki próbálta már édességgel traktálni kedvencét, nagyon jól tudja: a
macskák nem szívesen nassolnak. Kutatók rájöttek végre ennek miértjére
is: a macskák nem érzékelik az édes ízt!
A macskák sok dologban egyediek. A táplálkozási szokások sem kivételek: a többi emlős imádja a cukrot és más édességeket - a cicák viszont egyáltalán nincsenek oda az ilyen finomságokért. A többi íz (savanyú, keserű, sós) érzékelése viszont hasonlóan fejlett náluk is, mint az embereknél vagy akár a kutyáknál. Ezért a tudósok már régóta feltételezték, hogy a macskák egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mértékben képesek érzékelni az édeset. A hipotézis helyességet kiderítendő, egy Joseph Brand kutatócsapata a philadelphiai Monell Chemical Senses Centerben házimacskák, tigrisek és gepárdok ízérzékelő receptorait (receptor = érző idegvégződés) vizsgálta meg. Az édes íz felismeréséért emlősöknél két fehérje, a T12 és a T13 felelős. A T13-as fehérje szerepet játszik olyan ízek felismerésében is, ami kétségtelen a macskák esetében is, ezért a kutatók a T12-génre koncentráltak. Az eredmények, melyeket a PLoS Genetics című szaklapban publikáltak, kimutatták, hogy a macskák örökítőanyagából hiányzik a T12-es gén. Ráadásul ugyanez a helyzet a vizsgált vadmacskafajok esetében is, tehát ez a génmutáció, a T12-es gén hiánya az evolúció korábbi szakaszában jött létre. A kutatók most arra kíváncsiak, hogy a macskák vajon emiatt a géndefekt miatt lettek-e kizárólag húst fogyasztó állatok. |
|
Összes hozzászólás: 0 | |