A legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaj a jávai orrszarvú. Mindössze 60 egyed él Indonézia és Vietnam dzsungeleiben.


A legritkább madár a kaliforniai kondor. Állatkertben folyó szaporítási programok jóvoltából az elmúlt években megsokszorozódott a vadon élő egyedek száma, immár meghaladja a 60-at...


Politikai kampányban legtöbb szavazatot kapott állat egy brazíliai csimpánz volt. 1988-ban a Brazil Banán Párt képviselőjeként induló Tiao 400.000 szavazatot szerzett.


A legvéresebb állati támadást japánok szenvedték el 1945. február 19-én, mikor 1000 katona át akart kelni egy 16 km széles, bordás krokodiloktól hemzsegő mangrove mocsáron. 20 katona érte el a túlpartot...


A legnagyobb ma élő madárfajtól származó tojással egy kínai farmon élő struccpár örvendeztette meg egymást és a világot: 2,35 kg volt.


A legnagyobb szárnyfesztávolsággal a déli tengerek albatroszai büszkélkedhetnek, a rekord 3,63 méter volt.


A leghosszabb életű állatok az óriásteknősök. Cook kapitány egy madagaszkári teknősfaj példányát Tonga kapitánynak adományozta 1773-ban. A Tui Malila névre keresztelt teknőc 1965-ben szenderült jobblétre, így a legrosszabb esetben is 188 évet élt...


A legmélyebbre merülő tüdővel lélegző állat az ámbrás cet, amely előszeretettel vadászik mélyvízi óriási lábasfejűekre. A hiteles rekord: 2000 méter, a merülés időtartama pedig 1 óra és 13 perc volt.


A legmagányosabb állat a Földön az a Magányos George névre keresztelt óriásteknős, amely alfajának utolsó képviselőjeként él Abingdon szigetén (Galapagosz).


A saját testsúlyához viszonyítva a legfalánkabb állat egy amerikai molylepke hernyója, 56 nap alatt saját súlyának 86.000-szeresét fogyasztja el.


A legmagasabbra ugró disznó egy japán csüngőhasú volt, a hitelesített világrekord: 70 cm.


A leghosszabb ideig az indiai elefánt vemhes, akár 650-760 nap is eltelhet, mire megszületik borja.


A leghangosabb állat a kékbálna; mikor mérföldekre egymástól kommunikálnak egymástól, alacsony frekvenciájú énekük akár 188 decibel erősségű is lehet (az egészségügyi határérték 65 decibel).


A legnagyobb állat a kékbálna. A legnagyobb példány 35 méter hosszú és 130 tonna volt.


A legnagyobb szárazföldi állat az afrikai elefánt. A csúcstartó bika 4 méter magas és 12,2 tonnás volt.


A strucc számít a madárvilág óriásának. 2,75 méter magas és 156 kg is lehet.


A legnagyobb hüllő a bordás krokodil. Bár a feltételezések szerint 10 méter hosszú is lehet, a hitelesített rekorder 7 méteres volt "csak". A leghosszabb hüllő a kockás piton, amelynek a hossza 10 méter.


A legmagasabb állat a zsiráf, amely akár 6 méter magasan is hordhatja az orrát.


A legnagyobb hal a szerencsére csak planktonokkal táplálkozó érdescápa, amely 12 méter hosszú és 12 tonna tömegű is lehet.


A legnagyobb gerinctelen a mélytengerekben élő óriáskalmár. A nagyra nőtt tintahal méretéről csak becslések vannak, az eddig talált példányok 20 méteresek voltak. Azonban egy ámbráscet gyomrában talált 40 cm átmérőjű szem (amely a világ legnagyobb szeme) még felfedezésre váró hatalmas óriásokat sejtet.